Samen streven naar inlusie: Onze thema’s
Bij Saluti draait alles om het creëren van een inclusieve samenleving waar iedereen gelijkwaardige kansen heeft om volledig deel te nemen aan het stadsleven. Om deze missie te vervullen, richt Saluti zich op verschillende thema's en doelen die essentieel zijn voor het bevorderen van inclusie en diversiteit in Utrecht. Hier zijn enkele van onze belangrijkste thema's:
1. Antiracisme en Discriminatiebeleid: We stimuleren een open dialoog over koloniale erfenissen en bestrijden actief uitsluiting en discriminatie, vooral gericht op mensen met een multiculturele achtergrond.
2. Armoedebestrijding: We bieden advies en ondersteuning aan Utrechters met een multiculturele achtergrond, inclusief vluchtelingen, om de toegang tot voorzieningen en regelingen te verbeteren.
3. Jongerenparticipatie en Jeugdzorg: We werken aan een samenhangend jongerenbeleid, in samenwerking met jongerenplatforms met een multiculturele achtergrond, gericht op het aanpakken van de behoeften van jongeren in kwetsbare wijken.
4. Inclusieve Participatie: We organiseren onderzoek en doen aanbevelingen om participatie en integratie van mensen met een vluchtverleden te bevorderen.
5. Kunst en Cultuur: We monitoren diversiteit en inclusie binnen culturele instellingen en stimuleren dialogen tussen biculturele cultuurmakers en culturele podia/instellingen.
6. Wonen voor Oudere Migranten: We consulteren migrantenouderen over hun behoeften met betrekking tot huisvesting en woonomgeving, en organiseren bijeenkomsten om hun input te verkrijgen voor advies aan de gemeente.
Blijf Op De Hoogte: Saluti organiseert regelmatig consultatiebijeenkomsten waar professionals en sleutelpersonen uit diverse gemeenschappen samenkomen om de uitdagingen van bewoners met een biculturele achtergrond te bespreken. Deze bijeenkomsten vormen de basis voor onze activiteiten en strategieën.
Door deze thematische focus te omarmen, streeft Saluti ernaar om concrete veranderingen teweeg te brengen en een inclusieve samenleving te bevorderen waarin iedereen zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelt.