LADEN

Saluti bestaat uit een kernteam van vrijwilligers en een breed netwerk van ambassadeurs en sleutelpersonen. De leden van het kernteam combineren een specifieke expertise op een vakgebied met kennis en ervaring op het terrein van diversiteit en inclusie en zijn nauw verbonden met de Utrechtse samenleving. Deze kernteamleden behartigen niet de belangen van een specifieke groep bewoners; in zijn adviezen weegt Saluti voortdurend af wat de belangen zijn van de gehele Utrechtse bevolking. Leden worden gekozen voor de duur van vier jaar, met (mogelijke) verlenging van vier jaar. Verder wordt Saluti versterkt door een netwerk van ambassadeurs en sleutelpersonen die mee denken en deelnemen aan verschillende commissies.

Daarnaast is er ook een beleidsmedewerker werkzaam bij Saluti, die wordt ondersteund door een stagiair. De beleidsmedewerker ondersteunt Saluti in de dagelijkse werkzaamheden door actief bij te dragen aan de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid op de onderscheiden beleidsterreinen binnen de organisatie, evenals het uitvoeren van onderzoek en het overdragen van deze informatie.

Arend Odé
Senior Financial Analyst

Hanneke Haaksma
Senior Financial Analyst

Rein Sohilait
Senior Financial Analyst

Yuba Zalen
Junior Financial Analyst

Hanneke heeft als directeur Onderwijs en Innovatie bij ROC Midden Nederland gewerkt en is betrokken geweest bij veel projecten waarbij partijen zoals de gemeente, wijkorganen, bedrijven een rol speelden. Zij is ook betrokken geweest bij het opzetten van de Utrechtse School en bij Vluchtelingenwerk Midden Nederland. Daarnaast maakt zich zij als voorzitter van Ladyfit zich sterk voor meer sport voor islamitische vrouwen.

”Er is al veel bereikt, maar zeker in deze tijd van politieke tegenbeweging en economische crisis is het blijven ontwikkelen van beleid gericht op deelname van alle groeperingen aan onze multiculturele samenleving in Utrecht van groot belang.”

Hanneke is vice-voorzitter, lid van het dagelijks bestuur van Saluti.


Arend is onderzoeker bij Regioplan, een particulier onderzoeksbureau.De onderzoeken waar Arend aan werkt gaan vooral over de positie van migrantengroepen en de werking van het integratiebeleid.

Arend ziet het thema Inburgering als een van zijn specialiteiten. Vanuit deze achtergrond wil hij zijn kennis en ervaring graag inzetten voor Saluti.


“Ik wil graag over diverse onderwerpen meepraten en de raad te helpen bij het opstellen van adviezen aan de gemeente.” Arend Odé woont inmiddels ruim twintig jaar in de stad Utrecht, waar hij de onder andere de studie Sociale Geografie heeft afgerond. Arend is een ervaren onderzoeker en houdt zich bij Saluti op dit moment bezig met buurtteams sociaal.

Rein heeft als programma-manager, senior-adviseur voor diverse provinciale en landelijke kennisorganisaties gewerkt. Onder meer voor FORUM. Ook als bestuurslid is hij voor diverse landelijke maatschappelijke organisaties nog actief (geweest). Onder meer Nederlandse Woonbond. Rein is vooral gespecialiseerd in het actief betrekken van bewoners in verbeterplannen gericht op hun woon- en leefomgeving. Niet alleen ‘oog voor de stenen maar ook de mensen’ is zijn leitmotief. Hij heeft bijgedragen aan diverse

onderzoeksprojecten, publicaties, methodiekbeschrijvingen waarbij vooral ook oog is voor het vraagstuk van superdiversiteit in steden en wijken. Utrecht vindt hij een boeiende ‘bruisende pluriforme kennisstad’ voor jong en oud ongeacht hun afkomst. Rein ziet in thema’s als diversiteit in kunst en cultuur en (ouderen) huisvesting zijn specialiteiten. Hij zet zijn brede (bestuurlijke) kennis en netwerk graag voor Saluti in. Rein heeft organisatie-antropologie gestudeerd en vindt het bijeen brengen van publieke en private organisaties even belangrijk als mensen ongeacht hun verschillende culturele achtergronden.

Yuba is een actieve en betrokken burger in Utrecht. Hij heeft zich actief ingezet voor verschillende maatschappelijke projecten, zoals het maatschappelijk instituut MOVISIE,  Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders en Amazigh vereniging Syphax. In dienst van de Bibliotheek Utrecht heeft hij verschillende activiteiten verzorgd voor het voortgezet onderwijs. Hij ziet kunst en cultuur als een geschikt middel voor het ontwikkelen van een sterke identiteit. Dit acht hij nodig voor een stabiele gemeenschap, die i.p.v. enkel consumeert ook levert aan de samenleving. Het blijvend leggen van een link tussen jong en oud ziet hij als een uitdaging. Yuba is klassendocent bij de IMC Weekendschool en volgt een lerarenopleiding.

Mounhim Tahtahi
Senior Financial Analyst

Mounhim Tahtahi is sociaal bewogen en een actieve bewoner in Utrecht. Is werkzaam in de automatisering. Daarnaast zet hij zich in voor RAUM, het creatieve centrum in de wijk  Leidsche Rijn. Mounhim houdt zich sterk bezig met thema’s zoals diversiteit in de culturele sector, discriminatie en bewonersparticipatie. Mounhim is getrouwd en heeft twee kinderen.





WERKWIJZE

Uitgebreid advies

In een uitgebreid advies formuleert Saluti aanbevelingen op basis waarvan de gemeente toekomstig beleid mede vorm kan geven. Voor een uitgebreid advies geldt dat Saluti de praktijk ingaat en onder andere netwerken in de stad opzoekt voor haar aanbevelingen. Zo publiceerde Saluti in 2013 een verkennend onderzoek naar ‘Inclusief Beleid’ in de gemeente Utrecht. Het jaar 2014 volgde Saluti het inclusief beleid en heeft een advies uitgebracht over de ontwikkeling daarvan: ‘Iedereen inbegrepen? Over de ontwikkeling van inclusief beleid.’ De aanbevelingen zijn van invloed op het gemeentelijk beleid.
De rollen van migrantenzelforganisaties 10 dec 2018
Cultuur Sensitief Werken van 12 apr 2019
Verslag anti-discriminatie 2020



Adviesgesprek

Als de beleidsvorming nog in volle gang is, kan Saluti worden ingeschakeld voor een adviesgesprek over bijvoorbeeld een beleidskader of een concept plan van aanpak. Het college van B&W of een directeur van de gemeentelijke dienst kan Saluti hierom vragen. Voor de beleidsmakers is het voordeel dat de inbreng van Saluti op een vroeg moment wordt meegenomen.


Saluti adviseert als adviesorgaan aan de gemeente en doet dit door hen uitgebreid schriftelijk advies te geven, adviesgespreken te houden en advies- of attenderingsbrieven te sturen. De adviezen die Saluti uitbrengt bestrijken alle beleidsterreinen die te maken hebben met diversiteit en inclusie. Naast het adviseren van het gemeentebestuur levert Saluti een bijdrage aan het maatschappelijke debat over cultuursensitief werken bijvoorbeeld door het organiseren van bijeenkomsten. Het uiteindelijke doel van Saluti is dat de diversiteit van de Utrechtse bevolking voldoende tot zijn recht komt in de beleidsontwikkeling en -uitvoering van de gemeente Utrecht, zodat het beleid goed wordt afgestemd op deze samenleving.

De adviezen bereidt Saluti voor in commissies die bestaan uit leden en (ervarings-)deskundigen uit het netwerk van Saluti. Op deze manier zorgt Saluti voor voldoende expertise, zowel op beleidsmatig en bestuurlijk vlak als vanuit de praktijk. Doordat er altijd mensen van buiten Saluti lid zijn van een commissie, borgt Saluti de betrokkenheid van de Utrechtse samenleving.

Op de pagina Activiteiten kunt u onze gepubliceerde adviezen lezen en onze huidige projecten bekijken.


Adviesbrief

Als de beleidsvorming nog in volle gang is, kan Saluti worden ingeschakeld voor een adviesgesprek over bijvoorbeeld een beleidskader of een concept plan van aanpak. Het college van B&W of een directeur van de gemeentelijke dienst kan Saluti hierom vragen. Voor de beleidsmakers is het voordeel dat de inbreng van Saluti op een vroeg moment wordt meegenomen.

Attenderingsbrief

Een attenderingsbrief is een korte brief waarin Saluti het college van B&W vragen stelt over een actueel onderwerp. Het gaat om vragen waarvan het belangrijk is dat het college ze meeneemt in de beginfase van beleidsontwikkeling.

Op 25 juni 2020 heeft Saluti een brief gestuurd naar het college waarin gepleit wordt voor de versterking antidiscriminatiebeleid

Op 20 mei 2021 heeft Saluti een brief gestuurd naar alle Politieke Partijen in Utrecht, waarin de partijen werden verzocht aandacht te geven aan diversiteit en inclusie in hun programma’s voor de raadsverkiezing in 2022.
Participatie en Inclusie na corona voor verkiezingen


VOORGESCHIEDENIS


  • Saluti is de opvolger van de adviesraden minderheden. In 2001 vond een evaluatie plaats van deze vier adviesraden. Naar aanleiding van dit onderzoek besloot het College om over te gaan op een nieuwe vorm van advisering.

  • Het college sprak de voorkeur uit voor één adviesorgaan, omdat dit beter past bij het interculturalisatiebeleid dat de gemeente Utrecht voert. Daarin ligt de nadruk op het creëren van mogelijkheden en de interactie tussen ‘allochtonen’ en ‘autochtonen.’ Er werd gekozen voor een adviesorgaan waarbij de leden geselecteerd worden op basis van hun deskundigheid, in plaats van op basis van etnische vertegenwoordiging.

  • Op 25 maart 2003 vond een startconferentie plaats in stadskasteel Oudaen. In aanwezigheid van zo’n 120 belangstellenden en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, gemeentelijke diensten en migrantenzelforganisaties werden de plannen voor het nieuwe adviesorgaan gepresenteerd. Vervolgens gaf wethouder Spekman het startschot voor de werving van leden en voorzitter. In september 2003 zijn de eerste leden van Saluti officieel geïnstalleerd.

PARTNERS

Saluti is aangesloten bij het Maatschappelijk Netwerk Utrecht en heeft daardoor een groot netwerk aan partners. Deze partners helpen Saluti met hun expertise en kennis bij het zorgvuldig formuleren van adviezen. Daarnaast zijn er nog andere, diverse organisaties waar Saluti nauw mee samenwerkt.