Inclusieve burgerparticipatie Onderzoek

De gemeente Utrecht is actief op zoek naar manieren om burgers te laten meedoen en meebepalen. Maar hoe doe je dat? Hoe kunnen Utrechters - ongeacht hun leeftijd, gender, etniciteit/cultuur, beperking, seksuele oriëntatie participeren in hun buurt/wijk? Wat zijn hun wensen en behoeften en wat hebben professionals nodig om diversiteit en inclusie onder de bewoners te vergroten? Kortom: hoe kun je als gemeente inclusieve burgerparticipatie in Utrecht bevorderen?

In opdracht van het Maatschappelijk Netwerk Utrecht en Saluti is hier voorverkennend onderzoek naar gedaan onder de titel ‘Inclusieve burgerparticipatie. De kunst van het verstaan.’

Deze thematiek is actueler dan ooit. Het versterken van zeggenschap en eigenaarschap van burgers wordt steeds belangrijker. Er zijn steeds meer mogelijkheden om te participeren in het beleid dat de gemeente ontwikkelt, uitvoert en evalueert. Dat is een goede ontwikkeling, maar hoe zit het met burgers in een kwetsbare positie, die bijvoorbeeld kampen met meerdere problemen, of die minder talig zijn en te maken krijgen met discriminatie en uitsluiting? In het onderzoek duiden we welke drempels deze burgers ervaren in het (blijven) deelnemen aan de samenleving. Ook geven we eerste oplossingsrichtingen voor wat de gemeente kan doen om álle stemmen binnen de stad Utrecht te horen en om te zetten in effectief en gedragen beleid.

Het gaat hier met name om groepen Utrechters die zich in een gemarginaliseerde positie bevinden. De instrumenten zouden moeten bijdragen aan het begrijpen én verstaan van deze burgers. Dat wil zeggen dat je als gemeenteambtenaar diepgaand inzicht hebt in de belemmeringen die deze burgers vanuit hun posities ervaren én dat je hen serieus neemt in de oplossingen die zij aandragen.

Zie hier het onderzoek